Zapraszamy na seminarium pt. "Wymogi i warunki higieniczno-sanitarne przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności"
Uprzejmie informuję, iż w dniu 14 grudnia bieżącego roku, w Lublinie planujemy zorganizować seminarium dotyczące wymogów i warunków higieniczno – sanitarnych przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności tradycyjnej, regionalnej i lokalnej. Ideą organizowanego spotkania jest przedstawienie zasad funkcjonowania HACCP w małym przetwórstwie spożywczym. Kolejnym zagadnieniem, które zechcemy zaprezentować będzie System HACCP i zarządzanie bezpieczeństwem żywności podczas wytwarzania tradycyjnych i regionalnych produktów w małych zakładach produkcyjnych i gastronomii. Spotkanie zostanie poświęcone również zagadnieniom związanym z praktycznymi przymiotami drobnego przetwórstwa w zakładzie produkcyjnym, a także aspektom praktycznym i organizacyjnym odnośnie sprzedaży, degustacji na targowiskach i imprezach plenerowych w zakresie żywności wytwarzanej okazjonalnie metodami tradycyjnymi.
Przedstawione zagadnienia podczas seminarium mają służyć w głównej mierze wsparciu drobnych wytwórców oraz organizacji działających na terenach wiejskich, jest to bardzo istotne w naszym regionie, w którym rolnictwo jest bardzo ważną dziedziną gospodarki. Celem podejmowanej inicjatywy jest także wskazanie rolnikom i producentom działań umożliwiających zmniejszenie poziomu wykluczenia społecznego, poprzez podejmowanie działalności przetwórczej. Mamy nadzieję, że ta inicjatywa przyczyni się do poprawy sytuacji ekonomicznej małych przetwórców lokalnych, jak również posłuży wymianie wiedzy i doświadczeń pomiędzy jej uczestnikami.
Seminarium ma również na celu pokazanie potencjału małych zakładów produkcyjnych, szczególnie w zakresie lokalnego przetwórstwa w rolnictwie. Organizowane spotkanie będzie również doskonałą okazją do promocji lokalnych wytwórców rolno-spożywczych oraz ich produktów. Jednym z punktów będzie także degustacja żywności wysokiej jakości przygotowanej z wykorzystaniem wyrobów umieszczonych na Liście Produktów Tradycyjnych, na której mamy już wpisane 153 wyroby.
Samorząd Województwa Lubelskiego podejmuje wiele działań promujących żywność wysokiej jakości, wśród których są m.in. konkursy i kiermasze, na których odbywa się degustacja i sprzedaż. Dbając o właściwą produkcję oraz prezentację wyrobów przeznaczonych do konsumpcji chcemy przekazać niezbędną wiedzę uczestnikom organizowanych przez nas przedsięwzięć promocyjnych.
Mając powyższe na uwadze, zapraszamy Państwa do udziału
w organizowanym przez nas seminarium oraz dyskusji dotyczącej problematyki systemów HACCP w niewielkich zakładach. Spotkanie odbędzie się o godzinie 10.00 w Restauracji Koncertowej, przy ulicy Kaprysowej 4 w Lublinie.
Więcej informacji dotyczących seminarium można uzyskać u Pana Bartosza Domańskiego, pod nr telefonu: 81 4416 538.