Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

lubelskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyjazd do Województwa Podlaskiego

10.12.2013

       Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Lubelskiego w dniach 28-29 listopada 2013 roku zorganizował wyjazd studyjno - szkoleniowy do Województwa Podlaskiego.

        Zakres tematyczny obejmował następujące zagadnienia: zakłady prowadzące działalność regionalną, lokalną i ograniczoną (MOL), sprzedaż bezpośrednią, ogólne wymagania, bariery w sprzedaży bezpośredniej, możliwości technologiczne dla małego przedsiębiorstwa, rolnicze zrzeszenie branżowe - zrzeszenie producentów mleka na terenie Województwa Podlaskiego  jak również  produkty wytworzone przez rolników i przetwórców na bazie lokalnego surowca i lokalnej tradycji jako alternatywne źródła dochodu dla rolników.       

      Celem wyjazdu studyjno-szkoleniowego było poznanie przykładów dobrych praktyk oraz wpływ na wysokość dochodów  rolników.  

         Pierwszego dnia uczestnicy wzięli udział w czterogodzinnym seminarium wprowadzającym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, przeprowadzonym przez pracowników Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością. Podczas spotkania poruszono zagadnienia dotyczące problemów sprzedaży bezpośredniej, kosztów badania mleka w porównaniu z innymi krajami, przepisów dotyczących badań mleka, akredytacji badań, celowości badań mikrobiologicznych mleka, stosowanych antybiotyków, porównania masła oraz margaryny, braku promocji masła, znakowania produktów żywnościowych, daty przydatności do spożycia oraz nowych przepisów prawnych. Seminarium poprowadził profesor Zbigniew Dolatowski, kierownik Katedry Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością oraz mgr Mirosław Budoran.

         Kolejny punkt programu obejmował wizytę w gospodarstwie Giaro produkującym ser koryciński według tradycyjnej receptury od przeszło 20 lat. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć jak wyglądają pomieszczenia, w których produkuje się ser, a także porozmawiać z właścicielem o plusach i minusach związanych z prowadzeniem gospodarstwa. Wizyta cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników.

        Podczas pierwszego dnia zorganizowano także spotkanie z Panem Marcinem Bielcem – Prezesem Zrzeszenia Producentów Sera Korycińskiego. Poruszona tematyka  dotyczyła zagadnień związanych z pozyskiwaniem certyfikatu unijnego, ochrony jakości produktu, pozyskania oznaczenia geograficznego, korzystania z dofinansowań, akcji promocyjnych organizowanych przez zrzeszenie, problemów fiskalnych, pozwoleń dotyczących sprzedaży poza Województwem Podlaskim. Grupa wykazała duże zainteresowanie omawianymi zagadnieniami.

        Drugiego dnia uczestnicy odwiedzili wieś Wiżajny, a w niej gospodarstwa produkujące ser podpuszczkowy dojrzewający produkowany według tradycyjnej receptury, w tym: gospodarstwo Pani Barbary Żeliszczak oraz gospodarstwo w Rutce Tartak. Dodatkowym punktem była wizyta w gospodarstwie hodowli bydła i produkcji mleka. Podczas spotkań z gospodarzami poruszano przede wszystkim tematy związane z wielkością produkcji i przychodów, wielkością gospodarstwa i ilością zatrudnionych osób, sposobami dystrybucji  produktów, rasą i ilością hodowanego bydła, kosztami produkcji sera oraz cenami rynkowymi gotowych produktów, ceną ziemi i rodzajami uprawianej gleby, stowarzyszeniem, ilością osób wchodzących w skład stowarzyszenia, wykorzystywanymi maszynami, ceną zakupu potrzebnych urządzeń, rodzajami i częstotliwością badań, możliwością uzyskania dotacji unijnych, organizowanymi kursami I szkoleniami.

        Ostatnim punktem było spotkanie z Panią Barbarą Żeliszczak – Prezesem Stowarzyszenia “Macierzanka“ zrzeszającym producentów sera podpuszczkowego dojrzewającego Wiżajny. Pani Prezes opowiedziała o działalności stowarzyszenia, otrzymanych certyfikatach, narodach, rekomendacjach np. Slow Food Polska. Poruszono tematy dotyczące zalet przynależności do stowarzyszenia, prowadzonych akcjach promocyjnych, tradycji produkcji sera, sposobach dystrybucji.

        Wszyscy producenci sera z Województwa Podlaskiego, z którymi udało nam się spotkać podkreślali, że dużą rolę w powstawaniu MOL-i odegrał Wojewódzki Lekarz Weterynarii, który od samego początku wspierał inicjatywę i zachęcał rolników do ich tworzenia.

       W wyjeździe wzięło udział 29 uczestników, w tym: rolnicy z terenu województwa lubelskiego specjalizujący się w produkcji mleka, którzy sprzedają mleko lub jego przetwory bezpośrednio konsumentom i posiadają kwotę indywidualną, sprzedają mleko do podmiotu skupującego i posiadają kwotę indywidualną dostaw oraz doradcy z zakresu produkcji zwierzęcej w Województwie Lubelskim.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: "Europa inwestująca  w obszary wiejskie.”

Projekt finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.

Przedsięwzięcie realizowane przez Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Lubelskiego.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009