Zapraszamy do udziału w bezpłatnym 2-dniowym szkoleniu pn.: „ZNAWCA SMAKU” w terminie 14-15.09.2017 r.
Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania Ziemi Kraśnickiej, Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie oraz Lokalną Grupą Działania Owocowy Szlak realizuje operację: „Znawca smaku”.
Celem operacji jest zwiększenie umiejętności mieszkańców Lubelszczyzny w zakresie produkcji jabłecznika naturalnego.
Cel ogólny będzie realizowany poprzez cele szczegółowe tj. upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat produkcji jabłecznika oraz wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie nowych kierunków działalności pozarolniczej na terenie Lubelszczyzny
Przewidziane w ramach projektu dwudniowe szkolenie pozwoli na: zapoznanie się z warsztatem pracy doradcy smaku, prawidłowe wykorzystania zmysłu smaku w sztuce wytwarzania jabłecznika. Dodatkowo zaplanowana wizyta w pokazowej wytwórni jabłecznika przedstawi uczestnikom projektu dobre praktyki w przygotowywaniu tego regionalnego produktu.
Do udziału w projekcie zapraszamy:
- członków Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru,
- producentów/sadowników specjalizujący się w produkcji jabłek, czyli osoby którym bliska jest popularyzacja polskiego sadownictwa, zajmują się produkcją sadowniczą
- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD